ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Választás 2022 (436)
A nap képe (3888)
Feladványok (17360)
Ki mondta? (248)
csak úgy.. (4536)
Szívből szóló versek (1142)
Hónap feladványa (688)
Segítséget kérek, köszönöm (2475)
Játékok (1227)
ma történt (1940)
asszogramma (1846)
Betűtészta (2979)
Tőlem Nektek (12396)
A hét kérdése (2024)
játékos javítás (1665)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

A DigitalAge internetes újság logikai és nyelvi játékának szabályrendszere


Prológ
A Feladványok néven futó játék folyamán a felhasználóknak különböző logikai (matematikai) és nyelvi feladványokat kell megoldaniuk. A játékban nincsenek ellenfelek, mindenkinek a saját szellemi és probléma-megoldási határait kell legyőznie.
A DigitalAge Feladványok játéka mindenki számára ingyenes.
A játék 2004. július 15-én indult, és azóta folyamatosan tart.

A feladványok
A feladványok általában ötletes, frappáns és érdekes feladatok, amelyeket nehézségük szerint három kategóriába sorolunk: Könnyű, Közepes és Nehéz.
Minden feladványnak van egy aktív időszaka, ami a megjelenésétől a beküldési határidőig terjedő 7 napot öleli fel. Ennek letelte után a feladvány lekerül az aktuális feladványok listájáról. A regisztrált felhasználók azonban a már nem aktív feladatokra is küldhetnek be - akár teljes értékű - megoldást.
Minden nap 6:55-kor megjelenik egy új feladvány az oldalon, és ezzel egy időben egy régebbi feladványnak a megoldása. Így összesen hét feladat számít egyszerre aktívnak.

A megoldások beküldése
A megoldások beküldése a feladatkiírásoknál található űrlap segítségével történik. Minden egyes feladathoz külön űrlap áll a felhasználók rendelkezésére. A feladványoknál mindig a kérdésre kell válaszolni, és minden esetben rövid és érthető indoklással kell a beküldött eredményt/választ alátámasztani. Egy feladatra akár több megoldás is beküldhető.
A regisztrálatlan felhasználók, úgynevezett vendégek megoldásait csak az éppen aktív feladatoknál értékeljük. A már nem aktív feladatokhoz is hozzá tudnak szólni, de megoldásaikért pontot nem szerezhetnek.
A regisztrált felhasználók bármely - akár több hónapja lejárt - feladat megoldását is beküldhetik, ezen megoldások az aktív feladatokéval teljesen azonos módon kerülnek elbírálásra. Így a később regisztrált felhasználók nem kerülnek hátrányba a régebbiekkel szemben.

A megoldás jutalmazása
A feladatokra küldött válaszokat a DigitalAge javítói bírálják el. Az elbírálásnak 3 kategóriája van: Rossz, Nagyrészt jó és Jó. Rossz minősítést kapnak azok a válaszok, amelyek hibás eredményt, levezetést, következtetést tartalmaznak, avagy nem a feladat megoldása szerepel bennük. Nagyrészt jó minősítés jár azért, ha a logika vagy az eredmény helyes, de a pontos és elfogadható megoldásnak egy része még hiányzik, vagy pontatlan. Jó minősítésben részesülnek azok a válaszok, amelyek a feladat hibátlan megoldását tartalmazzák.
A megoldásokért a felhasználók pontokat kapnak, amelyek száma feladatonként általában 1 és 10 között változik (a jó megoldás esetén jár 10 pont), de különleges esetekben akár 15 pont is szerezhető. Amennyiben a maximális szerezhető pontot nem tüntetjük fel a feladványnál, úgy azért maximum 10 pont kapható. A különböző feladatok megoldásaiért járó pontok összeadódnak.
Az aktív feladatokra helyes megoldást beküldőket ezen felül pengőkkel is jutalmazzuk a következők szerint: ha egy megoldás Jó elbírálásban részesült, akkor a feladat nehézségének megfelelően 1-3 (könnyű: 1; közepes: 2; nehéz: 3) pengőt írunk jóvá a felhasználónak. Rossz, vagy Részben jó megoldásért nem jár pengő.
2016. február 1 előtt lehetősége volt a javítóknak a trükkös megoldásokat plusz pontokkal, de legfeljebb 15 ponttal jutalmazni. Ez a szabály 2016. február elsejével megszűnt, ám a korábban megjelent feladvnyok esetén továbbra is van lehetőség a furfangos, trükkös, igazán egyedi megoldások pluszponttal való jutalmazására.

Passzolás
A lejárt (már nem aktív) feladatok megoldása megjelenik az oldalon, ez azonban mindaddig nem látható, amíg a felhasználó nem kívánja a feladatot passzolni. A passzolás azt jelenti, hogy a felhasználó nem kíván több megoldást beküldeni a feladatra, inkább a hivatalos megoldást (illetve a mások által beküldött megoldásokat) szeretné megtekinteni. A felhasználónak ezután is lehetősége van a feladathoz hozzászólni, de pontot már nem szerezhet. (Nem áll módunkban a passzolás véletlenségét minősíteni.) A feladatra korábban küldött megoldásokért járó pontok természetesen a passzoláskor nem vesznek el.

Feladat beküldése
A regisztrált felhasználóknak lehetőségük van, hogy általuk érdekesnek vélt feladatot küldjenek be, amely később megjelenik az oldalon. Természetesen az így beküldött feladatoknak is át kell jutniuk a javítók alkotta szitán, de amennyiben alkalmasnak találtatik, és elfogadásra kerül, a beküldő a feladat megjelenésekor 15 ponttal gazdagodik. (A felhasználók az általuk beküldött feladatokra megoldást nem küldhetnek be.)
Ezen opcióval pengő nem szerezhető, hiszen a pengő az időben beküldött helyes megoldások számát hivatott reprezentálni.

Javítás
A játékosok által beküldött megoldásokat leggyakrabban adminok javítják, de a munkába egyes játékosok is besegítenek. Az oldalon a javítók három szinten vannak definálva:
 • 1-es szintű játékos javító: A játékos a saját feladványaira érkező megoldásokat javíthatja.
 • 2-es szintű játékos javító: A játékos minden olyan feladatot javíthat, amelyet korábban már sikeresen megoldott, majd elpasszolt.
 • admin: Minden feladványra beérkező választ olvashat és javíthat, ez esetben már nem lehet játékos.
  Bármely játékos bármely szintet elérheti, amennyiben mind megbízhatóságával, mind pontosságával bizonyítja rátermettségét, és megnyeri az adminok és a játékosok bizalmát.
  Az javítók törekednek a beküldött megoldások gyors és pontos javítására, bizonyos összetettség, illetve bonyolultság felett azonban a feladatok javítási ideje elhúzódhat. A feladatoknak felelős javítóik vannak, akik az egységességért, a pontosságért és a gyorsaságért felelnek. Felelős javító csak admin lehet.

  Toplisták
  Az oldalon 3 különböző toplista található.
  Az első - pontszám szerinti - toplista azt hivatott mutatni, hogy a regisztrált felhasználók közül kiknek sikerült a legtöbb pontot összegyűjteni.
  A második - pengők szerinti - toplistában azok kerülnek az élre, akik a legtöbb jó megoldást küldik be az aktív feladatokra, azaz a legtöbb pengőt sikerül összegyűjteniük. A harmadik - feladatszám szerinti - toplistában azok szerepelnek, akik a legtöbb elfogadott feladatot küldték be.

  Kéretlen felhasználók
  Mivel a játék ingyenes és mindenki számára nyitott, óhatatlanul is előfordulhat, hogy olyan játékossal találjuk szemben magunkat, aki nem a játék öröméért, vagy saját elméjének pallérozásáért kerül ide, hanem valami egészen más okból.
  A nem elfogadható hangnemben írt megoldásokat olvasatlanul rossznak minősítjük.
  A javítókkal vitatkozni, és reklamálni tisztességes módon lehet. Ha egy megoldás helyességének ellenére nem Jó minősítést kap, akkor az a javítók részéről nem rossz szándék, hanem tévedés. Ez esetben kérjük, a felhasználó ismételje meg érthetőbben megoldását!

  Fórum
  A Digitalage fórumain a hozzászólások előzetes moderáció alá kerülnek, az alábbi szabályok alapján.

  Azon felhasználók hozzászólásai, akik az alábbiakban olvasható kritériumok egyikét sem teljesítik, automatikusan moderálás alá kerülnek:
  - legalább 1000 megszerzett pontja a feladványokból
  - legalább 500 megszerzett pont asszogrammából
  - legalább 1000 megszerzett pont betűtésztából
  - legalább 1000 lejátszott egyéni kvízjáték

  Amennyiben egy felhasználó a fenti kritériumok legalább egyikét teljesíti, ám az adminisztrátorok úgy ítélik meg, hogy nem tudja megtalálni a közösséggel a megfelelő hangot, a felhasználót személy szerint is kijelölhetik moderálásra.

  Bízunk benne, hogy a DigitalAge látogatói nagyon szeretnek játszani, és mulattatja őket a gondolkodás lehetősége. Azon felhasználók, akik nem találják meg elsőre a közös hangot a javítókkal, remélhetőleg idővel átveszik a DigitalAge nyitott, toleráns, játékos szemléletét.

  Kérünk mindenkit, hogy türelemmel viseltessék irányunkban, hiszen a gépek innenső oldalán is emberek ülnek! Cserébe jó szórakozást nyújtunk.
  A javítók e-mail címe: javitok@digitalage.hu
  Jó játékot és kellemes időtöltést kívánunk!


 • Felhasználónév:

  Jelszó:

  Jelszóemlékeztető  Friss feladványok:
   Településről településre
   Irodalmi anagramma 111.
   Hazaérkezés
   Gyökögünk
   Kártyaszámjelek
   Szavak 23.
   Hányadán állsz a kérdőjellel?

  Hirdetés

  © 2017 DigitalAge

  impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS