ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Foci VB (73)
A nap képe (3263)
Betűtészta (2886)
Feladványok (16779)
Neked mi a szeretet? (4)
csak úgy.. (4351)
Tőlem Nektek (12118)
Vicces szövegek (3963)
Kinek Ki (602)
asszogramma (1777)
A hét kérdése (1897)
Spórolás (26)
Nyomasevics Bobacsek (1159)
Választás 2022 (308)
Szívből szóló versek (1090)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

DigitalAge >> Fórum >> Assistance

A nap képe

Sorrend:  
Időzóna:
Méret:

Hirdetés

Lapozás:  
1/108

pokina

2022.12.05 15:58  | | 751608.

Pokina küldte a mai képet.

 
belladonna

kkanya (751605) |2022.12.05 00:36  | | 751606.

Pokina :-)

 
kkanya

2022.12.05 00:28  | | 751605.

Tudom, honnan nézel szerteszét, csak azt nem tudom, ki vagy!?


 
hata

2022.12.04 05:59  | | 751592.

11.27: Tata
Ki látható a képen és hol?

Kitalálták:
Kkanya, AtomHangya, Kadar, Belladonna, Pokina, Cviki, Kli, Tucatka, 3karakter,
A címlapon Keresztelő Szent János látható az Öreg tó partján.
Itt a pontos helye is beazonosítható.Ezzel a Vár, és a következő két képpel az Öreg tó is mint kötelező penzum le van tudva.

Mint korábban is, most sem a legismertebb és már-már elcsépelt nevezetességekkel jövök. Három témáról lesz szó, amelyek talán nem annyira ismertek Tatán. Nevezetesen az Angolpark, a Kálvária domb és a Szabadtéri Geológiai Múzeum.
Mielőtt még belevágnánk, a város talán nem annyira ismert nevezetessége, az Óratorony, más néven Harangláb, amelyben már digitális vezérlésű szerkezet forgatja az óramutatókat, melyek minden óra előtt öt perccel megszólaltatják a 495 harangjáték valamelyikét.

Akkor kezdjük az Angolparkkal!
Magyarország első angol típusú kertjét 1783-ban az Esterházy család megbízásából Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette. Az angolkertek az 1700-as évek közepén jöttek divatba. A francia kert merev, szigorú formái helyett a fákat és bokrokat nem szabályos mértani rendben, hanem csoportokban ültették úgy, hogy minden oldalról szép látványt nyújtsanak.
A kert kialakításának kedvezett az itteni források feltörő vize és a Cseke-tó.Én csak azért állok ott, hogy egy képen én is rajta legyek, ezzel igazolva a saját képeket.
Több szép épület is látható a parkban. A következő két kép az Eszterházyak nyári lakja és a Pálmaház. A minőségért elnézést, olyanok mintha maszatosak lennének, de nem. Barátainktól nem kértem engedélyt a nyilvánossághoz, és el kellett tüntetnem a képekről őket. Hát enyhén szólva nem vagyok profi.

Ugyancsak Charles Moreau tervezte a tó déli partján álló, 1850-ben épült, romantikus stílusú Török Mecsetet. A kissé elhanyagolt épület előtti padot (a képen nem látszik, Kazinczy Ferenc látogatásainak emlékére állították.Érdekesek lehetnek még a műromok.
Az Angolpark északi részén, nem messze a tótól találjuk a Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat. Az 1801-ben emelt építmények igazi romok felhasználásával épültek, többek közt a közeli vértesszentkereszti román kori apátság tucatnyi oszlop- és pillérkötegei, valamint domborműves római sírkövek is beépítésre kerültek.

A következő nézelődésünk helye a Kálváriadomb.
Tata egyik legérdekesebb látnivalója a Kálvária-domb, amely a város legmagasabb pontja 166 méteres tengerszint feletti magasságával. 1958 óta természetvédelmi területként tartják számon.A tatai Kálvária-domb tetején álló 37 méter magas Fellner Jakab-kilátóba mintegy 175 lépcsőfok vezet fel. Megéri legyőzni a lépcsőfokokat és a tériszonyt, mert a kilátó legfelsőbb szintjéről csodálatos kilátás nyílik a városra.A kietlen mészkősziklán megkapó látványt nyújt a Kálvária szoborcsoportja, a bájos, fehér falú kápolna, az ipari műemlék víztorony, és a fantasztikus panorámájú kilátótorony.
A kápolnát – Fellner Jakab tervei alapján – 1755-ben építették,  barokk és rokokó stílusjegyeket egyaránt magán visel.
A kápolnától keletre található az 1968-ban épített, a város vízellátását szolgáló 500 m³–es víztorony. 30 méteres magasságával hozzátartozik a domb látványához.Ráadásként a domb tövében találjuk a Szabadtéri Geológiai Múzeumot is.Akkor menjünk is le, és onnan visszanézünkA Kálvária-domb tövében egy felhagyott kőbányában, szépen parkosított területen hozták létre a jelenleg az ELTE kezelésében lévő szabadtéri földtani és őslénytani bemutatóhelyet. A gyönyörű környezetben lévő múzeum elsősorban a geológia és a paleontológia tudománya iránt érdeklődőknek jelent nagy élményt.

Jól elfáradtunk, jól fog esni a pihenés tatai szálláshelyünkön.
 
hata

2022.12.03 11:50  | | 751586.

11.26: Somoskő és Salgó vára
Kinek az emlékhelye, és hol látható?

Kitalálták:
Kkanya, Belladonna, Atomhangya, Kli, 3karakter, Cviki, Tucatka,

Az 1840-es években erre járt Petőfi Sándor és a következőket írta róla az Útirajzokban: „Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.”
A kunyhó az ő emlékét őrzi.A somoskői vár (szlovákul: Hrad ©omoąka) a magyar–szlovák országhatár túloldalán, az egykor önálló községnek számító, ma Salgótarjánhoz tartozó Somoskő fölé magasodó vulkáni csúcson található, már szlovák területen
Anno így húzták meg a határt. A falu ideát, a vár odaát.A századok viharai ugyancsak megviselték a várat. A végső romlásának az 1970-es években megkezdett helyreállítási munkálatok vetettek véget, melyek – Szlovákia önálló állammá alakulása után – sajnálatos módon félbeszakadtak.
Érdekes módon zajlott a helyreállítás. Ugyanis a vár szlovák oldalról csak gyalogösvényen közelíthető meg. Így aztán a járművek csak úgy tudták megközelíteni, hogy Somoskőújfalun keresztül tudták elérni a várat.
A schengeni egyezmény életbe lépése óta a vár és a vár északi oldalán található világhírű bazaltzuhatag magyar oldalról teljesen szabadon látogatható. Addig bizony határőr állt ott.
Így néz ki a félbemaradt felújítás utánLáthatjuk a távolban a szomszédvárat, Salgó várát, ahova majd át is látogatunkMég egy szép kép innen (nem saját).
Tiszta időben jól látszanak a Tátra csúcsai.A vár egy vulkáni csúcsra épült, ami egy különlegességgel is szolgál, a bazaltzuhataggal.
A somoskői vár északi oldalán található a világhírű bazaltzuhatag, ahol a hegy gyomrából kiömlő bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg. A világon mindössze még három helyen található ez a geológiai ritkaság. A bazalt kihűlése során öt-és hatszögletű karcsú oszlopok képződtek, amelyek helyenként a 9 m magasságot is elérik. Ezek egy részét használták a somoskői vár építéséhez. Másik részükből Bécs macskaköveit faragták…Még egy kicsit gyönyörködünk Nógrád hegyeiben, és irány a szomszédvár.Messziről már láttuk, Nézzük meg közelebbről is!Salgótarján közelében a Medves-fennsík egy magas, kiemelkedő sziklaszirtjét koronázza a büszke Salgó vára.
A messziről látszó meredek vulkáni kúpra épült a vár . A 625 méter magasságú csúcson elképesztő körpanoráma tárul elénk a környékbeli hegyekre, többek között a nem messze lévő Kis-Salgó tetejét uraló érdekes vulkáni képződmény, a Boszorkány-kőBár a vár nincs túl jó állapotban (2005 április), érdemes felmászni, ha másért nem a kilátásért mindenképpen.

Lefelé azért kellemesebb az útHa már erre járunk nézzünk be a közeli Salgótarjánba, az egykori bányász és iparvárosba, amiből mára már nem sok maradt.
Bánya volt itt, ma már csak múzeum

Remélem sikerült valami újat is mutatni. Ez a vidék ugyanis nincs benne az átlagturista bakancslistájában.


 
pokina

2022.12.03 07:03  | | 751583.

A tegnapi víztornyos beszámolómhozhoz csatolok egy linket is. Ebben az alkotók neve is szerepel, illetve egy belső kép a lépcsőről. Két helyesbítés: a torony nincs fehérre meszelve, és a kakas szerintem nem rézből van.

https://www.gvkik.hu/wiki/index.php/G%C3%B6d%C3%B6ll%C5%91i_v%C3%ADztorony

 
pokina

2022.12.02 18:33  | | 751576.

2022. nov.25. A gödöllői egyetemi Víztorony van a képen.
Elküldték a megfejtést: AtomHangya, Belladonna, Cviki57, Hata, Kadar, Kkanya, Kli, Tucatka

A képnek az a története, hogy - máriabesnyői lakosként - ha egy kis sétát akarunk tenni, akkor a helyiek által csak Agrár-erdőnek hívott területre járunk. Itt áll a Víztorony, ami inkább hasonlít világítótoronyhoz. Különösebben nem fogott meg az épület, csak a tetején lévő szélkakast bírtam nagyon, ami gyerekkoromban még sokkal jobban kiemelkedett a lombkoronából, mint manapság. Nyitva soha nem találtuk, de számunkra már ez volt a természetes állapota. Az idei Kulturális Örökség Napon ingyenesen látogatható volt, sőt az egyetemről jött két hölgy, akik beszéltek is a toronyról a sok érdeklődőnek. Állítom, hogy Gödöllő rejtett csodája ez az épület. Hallva a különlegességeit, az jutott eszembe, hogy ez a víztorony-duma csak álca volt, hogy az 50-es években felépülhessen egy kultikus-szakrális szimbólum. Néhány érdekesség: Vízválasztóra épült, nyugati oldaláról a Duna, keleti oldaláról a Tisza felé igyekeznek a vizek. Letisztult külleme az Észak-Európában uralkodó stílus hatásának köszönhető, ahol a tervezők hosszú tanulmányúton jártak. Ún. ördöglépcső visz föl, ami a DNS kettős spiráljához hasonló szerkezetű. Ennek megfelelően két bejárata van a toronynak. Az utca felőli visz a kilátórészbe. Borsos Miklós Arion és a delfin című domborműve látható az ajtó fölött. Az épület tetején lévő üvegkalitkába csillagvizsgálót terveztek. Továbbá a torony egy hatalmas napóra mutatója lett volna. A félkaréjban húzódó alacsony kőkerítés vonalát a torony árnyéka jelölte ki. Virágórát is terveztek, a napszakoknak megfelelően nyíló virágokkal. Na, ez az épület van szinte egész évben zárva. Ha valaki mégis erre járna, annak megsúgom, hogy nem kell a kerítésen kívülről ácsingózni, mert a toronytól jobbra 20-30 méterre van egy kapu. Innen megközelíthető az épület. És még egy meglepetés a kertben, illetve tizenkettő, mert a torony körül a zodiákust megjelenítő szobrok sorakoznak. Ezek is a napóra részei lettek volna.
A terület messze van a Grassalkovich-kastélytól, az egyetemtől is sokat kell gyalogolni. Valószínűleg hamarosan fellendül a környék, mert a toronnyal szemben épül a premontrei rend új apátsága egy felcsúti cég kivitelezésében.

Az 1. képen az épülő templomtornyok láthatók a víztorony kilátójából.A zodiákus szobrok kb. 2 méteresek. Nyilas, bak, vízöntő és halak.A rák közelebbről.Az oroszlán.Arion és a delfin a bejárat fölött.A torony a "titkos" bejárat felől. 
ocotillo

hata (751572) |2022.12.02 17:24  | | 751575.

Most csak a tema kimeritesere gondoltam

 
hata

ocotillo (751570) |2022.12.02 07:56  | | 751572.

Attól függ, hogy kit vagy mit szerettél volna kimeríteni?
A témát sikerült alaposan kimeríteni, engem viszont egyáltalán nem.
Nálam fordított a helyzet. Az olvasót merítem ki a szószátyárságommal, a témát pedig? Erről nem tudok állást foglalni.

 
ocotillo

ocotillo (751570) |2022.12.02 07:31  | | 751571.

Elnezest kerek. Kimaradt Kli pedig o" is megoldotta.

 
ocotillo

ocotillo (751569) |2022.12.02 06:42  | | 751570.


November 22-i kep: Lemaradt (tobbek kozott), hogy az 2022. 11.22-i keprol van szo. Tudom, rendes kesesben vagyok, de eleg nehez hetunk volt. Nem igerhetem, hogy "elottem szolokhozhoz hasoloan kimerito leirast irjak, ennyi jott ossze.

 
ocotillo

2022.12.02 05:12  | | 751569.

Badwater medence, 282 lab (85.5 m) tengerszint alatt, Death Valley (Halal volgye) Kalifornia, USA

Bekuldtek: KKanya, Belladonna, Hata, Atomhangya, Tucatka, kadar, Pokina, Cviki


Kezdjuk egy keppel, amely nagyjabol ugyanolyan allasu, mint kitalalndo volt. Ezen a kepen tisztabb az ido is.A teruletet borito so'mezo" nagy kiterjedesu, tobb, mint 500 negyzetkilometer.S mint a tabla is mutatja, 85 meterrel a tengerszint alatt vagyunk.igy aztan nem is csoda, hogy a kontinens legmelyebb pontja egyben a legmelegebb is. 2018-ban 4 egymasutani napon at a delutani homersekleti csucs elerte 53 Celsius fokot.a kep szerint ezt is tul lehet elni, legalabbis rovid ideig (mifelenk Arizonaban be kellett ernunk 47 Celsiussal)

A Badwater medence valamikor regesregen to volt. A mese szerint onnan kapta nevet, hogy amikor a csacsit meg akartak itatni, az allat visszautasitotta. Pedig nem rossz a viz, csak eszmeletlenul sos. A medence Kalfornia-Nevada hatartol nyugatra felszik, legkozelebbi nagyvaros Las Vegas, ahonnan csakmacskaugras, 1-2 ora autout. Erdekesseg, hogy a a kontinentalis USA legmagasabb csucsa is errefele van (Mt. Whitney 14.551 lab = 4431 meter)Hopp, a jelzes utkozben valahol elveszett a terkeprol. A sivatag nem jelenti azt, hogy mindig minden kopar. Jo evekben tavasszal szep viragszonyeget is lathatunk:A helyi allatvilag egyik kedves tagja regi, jo ismerosunk a Gyalogkakukk (Roadrunner)Kovetkezo kepunk egy festoi "zenelo" homokdune, ami egeszen misztikus hangversenyt ad a szelbenA Death Valley masik "megmagyarazhatatlan" rejtelye sokaig az volt, hogy a tobbszaz kilos kovek idonken maguktol odebbmennek, nyomot hagyva maguk utan. Mara mar sejtjuk, hogy ez nem termeszetfeletti manipulacio, hanem tudomanyosan magyarazhato jelenseg.Az is szepen latszik, hogy a termeszet magatol milyen szep hexagonalisokkal csempezi ki a talajt.
Odebb, a medence tavolabbi reszen a 19. szazadbol ittmaradt kemencekkel talalkozhatunk, ezek a kozeli ezust es olombanyaszatot szolgaltakBarmennyire meglepo, halak is elnek a sivatagban. Ezek a halak alkalmazkodnak a 34 C fokos oxigenhianyos vizhez, amelyben a "normalis" halak hamar elpusztulnanak.Regi vulkani tevekenyseg nyomat orzi az 200 meter mely es majd egy kilometer szeles Ubehebe a krater, mely mintegy 2100 eve keletkezett es legutobb 300 eve tort ki. A helyi oslakosok "Tem-pin-tta- Wo’sah," neven nevezik, melynek jelentese Coyote's Basket (Prerifarkas Kosara).Bucsuzoul egy festoi kep, a nem veletlenul "festoi palettanak" nevezett sziklakrol, mely mar a kozeli Zabreskie Point hangulatat idezi 
hata

2022.12.01 06:07  | | 751555.

11.24: Pannonhalma
Ki látható a képen, és hol?

Kitalálták
Belladonna, Kkanya, Kadar, Cviki, Kli, AtomHangya, Tucatka, 3karakter, Pokina,Szent Asztrik szobra a Pannonhalmi Bencés Főapátságban.
Asztrik 996-ban Adalberttal együtt Magyarországra jött. A Szent Márton hegyén épített első magyar bencés kolostor apátja lett, s oly nagy tekintélye volt, hogy 999-ben István király őt küldte Rómába, hogy II. Szilveszter pápával tárgyaljon. Aminek az eredményét tudjuk, hogy a koronával tért haza.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor, Pannonhalma városban (régi nevén Győrszentmárton) található.
A Pannonhalmi Főapátság a kezdetek óta közvetlenül a pápának volt alárendelve, vagyis közvetlenül a pápa volt a főnöke, nem az esztergomi bíboros. Ez 1945-90 között megváltozott, de 1990-ben visszanyerte korábbi státuszát.
A főapátság látványos épületegyüttese a Bakony és a Kisalföld találkozásánál elterülő, közel 300 méter magas dombon, a Szent Márton-hegyen épült fel. A román stílusú altemplom és kerengő, valamint a gótikus bazilika az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. A 19. századi könyvtárterem 400 ezres gyűjteményében számos könyvritkaságot őriznek. Az egész épületegyüttest a magyar klasszicizmus egyik legismertebb alkotása, az 55 méter magas torony koronázza.
Már messziről látható, és hívogatja a látogatókat.És már az apátság bejáratánál is vagyunkRövid séta után érünk fel az 55 méter magas harangtorony elé ahonnan majd bejutunk a bazilikába.Itt megcsodálhatjuk a homlokzaton lévő 1909-ben készült Róth Miksa alkotást. A különleges üvegből készült mozaik Pannonhalma kettős alapításának témáját dolgozza fel. A mozaiküvegek festettek és aranyozottak.Még megnézzük a kilátást Pannonhalmára:És irány a főépület!
A jelenlegi, harmadik templom abszolút kronológiájának egyetlen biztos támpontja az ünnepélyes felszentelésről megemlékező, 1225-ben kiállított királyi oklevél, amelynek alapján az építés befejezését 1224-re szokták datálni.
A templomot 1870 és 1876 között Storno Ferenc vezetésével átépítették. A neogótikus és historizáló elemek közül többek között ekkor készültek a színes üvegablakok és a Szent Mártont ábrázoló nagy méretű rózsaablak, a festett mennyezet és a faragott padok.
Újabb átépítés századunk elején, amely erősen megosztotta a közönséget. Az építőmunkálatok 2011 és 2012 között zajlottak, a bazilikát 2012. augusztus 27-én szentelték újra.
Belépve a Kerengőbe jutunk.
A bencés hagyományokat követő monostorelrendezésnek ma Magyarországon Pannonhalma az egyetlen épen maradt példája. A kerengő, a négyszögletes udvart körülvevő folyosó volt a monostor középpontja. Körülötte bonyolódott a monostor élete.

A belső udvarA kerengőből néhány lépcső vezet e templomba kizárólag szerzetesek részére, egy díszes kapun keresztül.
Ez a Porta speciosaBelépve rögtön a Szent Mártont (Pannonhalma védőszentjét) ábrázoló színes üvegablakot láthatjuk.A templomban van mit nézelődni. A szövegnél többet ér néhány kép. Hát nézzük is ezeket!A főhajó két szélén nyíló kapun át megközelíthető az altemplom, amely hat oszlopon és konzolokon nyugvó keresztboltozatokkal fedett négyszögű tér.1. rész vége Folyt. köv.

 
hata

2022.12.01 05:54  | | 751554.

Pannonhalma 2. rész

Mielőtt átmegyünk a könyvtárba, nézzünk szét az udvaron is!
Átjáró a könyvtárbaÉs akkor jöhet a csodálatos könyvtár!
A monostor egyik legszebb, legérdekesebb része a könyvtár XIX. századi klasszicista nagyterme. Az apátság több százezer kötetből álló állománya Magyarország egyik legnagyobb könyvgyűjteménye. Itt őrzik az első magyar nyelvű emléket, a tihanyi apátság alapítóiratát 1055-ből.
A szöveg helyett lássuk inkább a képeket!

A Tihanyi apátság alapítólevele, amit itt őriznek.Fölfelé nézni is érdemes.

Az apátság egyéb intézményei csak nagyon röviden:

A levéltár
Az apátság alapítólevelének másolatát itt őrzik
"A legfelségesebb úr Isten nevében István, a legfelsőbb kegyelem gondviseléséből a magyarok királya … Pannónia hegyén lévő Szent Márton monostornak ... olyan kiváltságot engedélyeztünk, amilyet Montecassino Szent Benedek monostora kapott "
A monostor levéltárában elhelyezett első irat István királynak a Pannonhalma kiváltságait és birtokait írásba foglaló díszes oklevele volt, melyben apjának, Géza fejedelemnek a monostor számára juttatott adományait rögzítették a szerzetesek.
A levéltár a benne található rendkívül értékes anyagok miatt nem látogatható!

Sajnos az apátsági étterem sem látogatható, azért egy lopott képet megér.Az apátság a hitélet mellett egyéb hasznos tevékenységet is folytat.

Arborétum és gyógynövénykert
Az apátsághoz tartozó 22 hektáron elterülő kert a monostor 996-os alapításától szerves része a bencés szerzetesek mindennapjainak. Ma több mint ezer növényfaj és 150 féle madár lakik a szabadon látogatható területen. 

BorászatTörténelmi pincesor Nyúl községbenSörfőzdeEgyéb szabadidős tevékenységet is biztosítanak.
Pl Lombkorona tanösvény 2018-ban épültÉs akkor a gimnáziumról és a szociális otthonról még szó sem volt.

 
hata

2022.11.30 08:02  | | 751545.

11.23 Provance és Cote de Azure
Hol látható ez a viadukt?

Kitalálták
Tucatka, Belladonna, Kkanya, Cviki, AtomHangya, Kadar,

Nem saját felvételekkel villogok. Gondolom ezért egy kis magyarázkodásra szorulokl
Én vagyok a családi fotóarchívum. Minap rendezgettem a képeket, és ráakadtam Annamária lányunk és három nagykislányának még a kovid előtti kalandozásának képeire. Rögtön jött a gondolat, hogy ezt nem lehet kihagyni. Megkaptam a hozzájárulást azzal a feltétellel, hogy a lányok nem szerepelhetnek egyetlen képen sem. Akceptáltam, sőt egyet is értettem vele. Akkor lássuk mire megyünk ketten!
Így kivételesen egy hosszabb útra invitálok mindenkit, nemcsak a viadukt környékére, és ez csak három részletbe fért bele. Lehet, hogy egy kicsit hosszú így. Lehetne belőle akár tízes sorozat is, de úgy gondolom, hogy így komplettebb.

Akkor először a címlapképről!
Ebből látható egy részlet kivágva, a képen a teljes viadukt, az Antheor viadukt.Azért ez, mert a viadukt lábánál van az a kemping, ahol laktak.
Ez jó példa volt arra, hogy nem kell feltétlenül szállodában lakni, ilyen körülmények között mobilházakban is lehet nagyon kényelmesen eltölteni egy hetet, tíz napot.A kép a kemping közvetlen tengerpartját mutatja, a következőn az Esterel hegy vörös sziklái, aminek a lábánál vagyunk.Különleges szépségű az Anthéor településrész, ahol érdemes kempingezni, és amelyről csak szuperlatívuszokban lehet írni. Csodás látvány, ahol a hegy és a tenger összeér. Anthéor jelképe egy vasúti viadukt, amely a vonatfotósok kedvenc helye, lehet itt fotózni suhanó TGV-t kék tengerrel és vörös hegyekkel.
Az Esterel-hegység tenger felőli oldalán szerencsére van egy tengerparti út, a Corniche d’Or, melyet Arany Corniche-nak, azaz Arany párkányútnak is neveznek. Ezt a gyönyörű panorámautat 1903. április 11-én avatták fel A kirándulót itt minden pillanatban megállásra és fotózásra készteti a látvány, ahogy a vörös sziklák a kéklő tengerbe érnek.
Az úttal párhuzamosan a tengerparton vezet a vasútvonal is. Volt szerencsém már végigutazni rajta. Mit ne mondjak! Csodálatos látvány vonatból is. Az egymást követő kis öblök a vörös sziklákkal és a sötétkék tengeröböl. Felejthetetlen!
Még nem is közöltem, hogy hol is vagyunk: Franciaország Provence-Alpes-Côte d'Azur régiójának egy részét járjuk be kelet-nyugat irányban.
Egy térkép a jobb tájékozódás kedvéért:Akkor csapjunk is a lovak közé!
Az első állomás Saint Paul de Vence
A Francia Riviéra egyik legrégebbi középkori települése. A festői szépségű nagyjából 3400 fős település híres múzeumairól és művészeti galériáiról. Több híres művész is élt itt; többek közt Marc Chagall is Saint Paul de Vence lakója volt, itt is van eltemetve.A régi Saint Paul de Vence
és az új Saint Paul de Vence.Galéria galéria hátán.
Antibes a Francia Riviéra egyik legfelkapottabb tengerparti nyaralóhelye, gyönyörű strandokkal rendelkezik. Azonban Antibes olyan különleges látnivalókat is kínál, mint a magaslaton álló Fort Carré erőd, a fallal körülvett középkori óvárosa, vagy a Grimaldi kastély, amely a Picasso Múzeumnak ad helyet.

Fort Carree 16. században épült erődVárosházaSzékesegyház

A jellemző utcaképPicasso múzeum (A Grimaldi család a Monacói herceg ősei)
Cannes a 19. század elején még egy szegény halászfalu volt, és egy véletlenül arra tévedt angol lordnak köszönhetően lett világhírű tengerparti üdülőhely, mivel annyira megtetszett neki a környék, hogy építtetett itt magának egy villát. Itt is sorakoznak a luxushotelekA tengerparti sétányA tengerparti szállodasor és a kikötő

VilágítótoronyTermészetesen nem maradhat ki a filmfesztiválok palotája1. rész vége Folyt köv


 
hata

2022.11.30 07:57  | | 751544.

Provance és Cote de Azure 2. rész

A gyakran csak a Francia Riviéra fővárosaként aposztrofált Nizza kitűnő elhelyezkedésének és megannyi kuriózumának hála, világhírű úticélnak számít. A Côte d’Azur, vagy másnéven Azúr-part központjának tekintett város nem csak pihenésre csábító tengerparttal, hanem lenyűgöző épületekkel és látványos nevezetességekkel is várja az ide érkezőket.
A város leghíresebb utcáját, a Promenade des Anglais-t az első ide érkező gazdag angol turistákról nevezték el. Ezek közé a gazdag angolok közé tartozott többek között Winston Churchill és Viktória királynő.
A sétány az öböl teljes hosszában mintegy 7 km hosszú.Vár állott, most csak egy kilátó (onnan készült az előző felvétel), rajta egy minitorony emlékeztet rá.

Nizza öblét gyakran az Angyalok-öblének is nevezik. A nevét onnan kapta, hogy a 3. században Palesztinában egy keresztény embert lefejeztek a hite miatt. A holttestét a tengerbe vetették. A legenda szerint onnan pedig az angyalok vezették Nizzába. Ő volt Szent Reparate, akiről a helyi székesegyház is kapta a nevét.

A Városháza képe, és utána az Óváros néhány képe. Azt demonstrálom ezzel, hogy nemcsak a nagyobb tereket, hanem a legszűkebb utcácskákat is elözönlik a turisták.
Persze legtöbben a parti sétányon és a vízparton vannak. Azért hogy ne csak szuperlatívuszokat írjak megemlítem, hogy a strand nem homokos, hanem kavicsos, sőt nagyméretű kavicsok borítják. Erről van személyes tapasztalatom (persze máshol), hogy nem kellemes.

Nemcsak az angolok, hanem a gazdag oroszok is kedvelték Nizzát. Nekik építtette Miklós cár a templomot, amely állítólag az egyik legszebb orosz ortodox templom.Még két jellemzőt a városról. Rengeteg a zöld, és a tengerparton a luxusszállók sorakoznak.

Nizza végére egy kis ízelítő a művészetről is. A várost kedvelő sok művész közül mindössze kettő fér bele.
Elsőnek a Modern Művészetek MúzeumaMatisse múzeumChagall múzeumÉs Chagall művekkel búcsúzunk Nizzától.
A festmény: Kiűzetés a Paradicsomból


Saint-Tropez Franciaország egyik (a sok közül) legcsodálatosabb helye, napos időjárás, homokos partok és enyhe mediterrán vizek. Festői pasztellszínű házak, keskeny macskaköves utcák és árnyas terek adják a varázsát. A csendes, kék tenger mellett Saint-Tropez fenyőfákkal, olajfaligetekkel, ciprusfélékkel és cserjékkel büszkélkedhet.
Egykor kis halászfalu volt, napjainkban a provence-i stílus tengerparti csillogás egyik megtestesítője. Népszerűségét egyrészt az impresszionista festőknek köszönheti, másrészt Brigitte Bardot ikonikus tengerparti jelenetének (És Isten megteremté a nőt), és nem utolsósorban Lütyő őrmester tette ismertté és felkapottá.
Brigitte Bardot 83. születésnapja alkalmából szobrot emelt Saint Tropez városa. A kikötő és a tengerparti sétányA kikötővel határos terület egykor a halászfalu történelmi központja volt, a festői pasztellszínű házakból álló városrész ma is Saint-Tropez legszebb része. A La Ponche néven ismert óvárosban butikokkal szegélyezett sétálóutcák és hagyományos szabadtéri piacok, kiülős kávézós teraszok találhatók.Ez is az ÓvárosNevezetes épülete a 18. századi olasz barokk stílusú és harangtornyú Eglise de Notre- Dame de l’ Assomption.Az egykori halászfalu felett magasodó fellegvár a 16. században épült. Bástyáiról csodálatos kilátás nyílik az öbölre.Szintén bájos provence-i település a Saint-Tropez közeli Port-Grimaud, amely egy nyugodt vízparti üdülőváros. A Velencére emlékeztető településen a csatornák mentén színes házak és gyaloghidak sorakoznak.

2. rész vége. Folyt. Köv.

 
hata

2022.11.30 07:48  | | 751543.

3. rész Provence-Alpes-Côte d’Azur

Verdon kanyon, Moustiers-Sainte-Marie

Ha nehezen is, de szakadjunk el az azúrkék tengertől, mert Provence északibb tájain is találunk különleges szépséget.
Induljunk is el, de útközben érdemes egy rövid időre megszakítani az utunkat.
Grasse-t a világ parfüm fővárosaként tartják számon.Egy rövid séta csak a városban

Nem nézzük meg sem a parfümgyárat, sem a parfümmúzeumot

Veszünk egy érzékeny búcsút a várostól, és a legrövidebb úton irány a szurdok.

És már itt is vagyunk!

A festői Provence-ban található az európai Grand Canyonként is emlegetett Verdon-kanyon. A Les Gorges du Verdon, vagyis a Verdon-szurdok Franciaország egyik legszebb természeti látványossága. Ez Európa legnagyobb szurdoka. A szurdokot a Verdon-folyó alakított ki az évmilliók során. Az egyes helyeken 800 méter mély kanyonban 21 kilométeren át kanyarog a Verdon-folyó, míg el nem éri a mesterségesen kialakított Lac de Sainte-Croix nevű tavat. A szurdok szélessége 6 és 100 méter között változik, létrejötte annak köszönhető, hogy a víz mintegy 25 millió év alatt erodálta a mészkövet.A folyó már látja úticélját Lac de Sainte-Croix nevű tavat

És a sziklán ott ült a szirén is a hajósokra várva, csak elment kajálni.
(Az eredeti képen Zita unokám ül a sziklán, de nem járult hozzá a nyilvánossághoz)A Verdon folyó keresztülhalad a lac de Sainte-Croix mesterséges tavon, mely a Sainte-Croix duzzasztógát megépítésével jött létre.Még egy kis türelem, már csak egy program van hátra, a sziklák közé épített tündéri kis falu, Moustiers-Sainte-Marie
Az apró középkori eredetű település egy mészkőszikla hegyoldalában fekszik és Franciaország 100 legszebb faluja közé sorolják.A falu közepén egy kisebb vízesés is látható.

Egy sziklahasadékban magasan a falu felett trónol a búcsújáró Notre-Dame-de-Beauvoir templom.Moustiers a 17. és 18. században a francia fajanszkészítő manufaktúra központja volt. Ma a fajanszmúzeumban a gyártás virágkorából származó mesterművek láthatók.Itt a vége! Köszönöm a türelmét annak, aki végignézte. 1300 felvételből válogattam.


 
pokina

2022.11.28 20:05  | | 751503.

2022.11.21. A csáktornyai Zrínyi-vár van a képen.

Megfejtették: AtomHangya, Belladonna, Cviki57, Hata, Kadar, Kkanya, Kli, Ocotillo, Tucatka

A képnek annyi a története, hogy júliusban felhívott a lányom osztályfőnöke, hogy nem tud elmenni a gyerekekkel "határtalanul" kirándulásra, ugorjak be helyette. Szlovénia és Horvátország volt az úticél. Már hazafelé jövet érintettük Csáktornyát. Itt született a költő és hadvezér Zrínyi Miklós. Itt írta a Szigeti veszedelem című eposzt.

https://www.hetedhetorszag.hu/horvatorszag/csaktornyai-oregvar

 
pokina

2022.11.27 18:50  | | 751479.

2022.11.20. A soproni Tűztorony tükröződik egy ablaküvegen.
Elküldték nekem a megfejtést: AtomHangya, belladonna, cviki57, hata, kadar, kkanya, kli, Ocotillo, Tucatka

A képnek annyi a története, hogy a torony nem engedett csak úgy búcsú nélkül elmenni. Teljes szépségében megláttam az egyik szemközti ház ablaküvegén.
Sopron műemlékekben gazdag városunk, állítólag Budapest után a második ebből a szempontból. A Tűztorony a legismertebb látnivaló, kötelező turistacélpont.

http://www.sopronikirandulas.hu/sopron/tuztorony.html

 
pokina

2022.11.26 19:47  | | 751453.

2022.11.19. A balatonboglári Gömbkilátóból néztünk szerteszét.
Megfejtették és be is küldték: AtomHangya, belladonna, cviki57, hata, kadar, kkanya, kli, Tucatka

A Balaton látványával nem tudok betelni. Kedvenc helyem a kenesei magaspart, de a Gömbkilátót se hagyom ki, ha a déli parton járunk. Érdemes a környékére is szánni egy kis időt, gyönyörű liget veszi körül. A hatalmas fémszerkezet olyan messziről, mintha bármikor legurulhatna dombtetőről.
Egy kiszögellésen még egy földbe süllyesztett imakövet is találtunk. Ez van rávésve:
A holdsugárral egybeforrt nap fénye, Boldogasszony sugárzó Hold oltárának jelképe, mit őrizz és vigyázz nagyon, hiszen Szent helyen állva kérheted az Áldást a mai napon.

https://gogogo.hu/gombkilato-balatonboglaron-a-vardombon/


 
pokina

2022.11.25 18:31  | | 751445.

2022.11.18. A Csörsz-árok Gödöllő és Valkó közti szakaszán készült a kép.
Megfejtették és be is küldték:
AtomHangya, belladonna, cviki57, hata, kadar, kkanya, kli, Tucatka

A gödöllői egyetemen néhány térinformatikus évek óta dolgozik azért, hogy a Csörsz-árok védett műemlék legyen. Úgy gondolják, hogy a világörökségi rangra is méltó lenne. Pár éve jártak az iskolánkban, beszéltek a tantestületnek a kutatásaikról, terveikről. Mindig eszembe jutottak, amikor a hatodikosokkal a Csörsz-árok mondáját olvastuk. Az órára készülve találtam a hírt, hogy szeptember óta látogatható a Csörsz-árok tanösvény a Gödöllő és Valkó közti erdőben. 7 km-es kellemes sétával bejárható az út. Az árok nekem fel se tűnne, de az a tudat, hogy kb.1700 évvel ezelőtt emberfeletti erőfeszítéssel ástak itt valakik hosszú éveken át,engem teljesen elbűvöl. Nyolc tájékoztató tábla kalauzol végig a tanösvényen, egyik szebb mint a másik. Érinti az út az Erzsébet-pihenőt (Sisi kedvenc helye volt), országosan is nyilvántartott vénséges fákat (pl. Bethlen-fa). Az őszi esők után pedig tele volt az erdő őzlábgombával.
Május első hétvégéjén Csörsz-árok túrát szerveznek az érdeklődőknek.
Sok anyag van a neten az árokról, melynek a gödöllői szakasz csak egy pici része, hiszen kb. 1260 km hosszú ez az építmény. Valószínűleg római irányítással ásták-emelték a szarmaták a IV. század első felében - védelmi céllal. Eredetét a nép mondákkal magyarázta. A legismertebb Csörsz avar királyról szól, aki katonai segítségéért a szövetséges uralkodó leányát kéri jutalmul. Rád király azt a feltételt szabja Csörsznek, hogy vízen vigye haza a menyasszonyt. Az őrült munka végül nem sikerül, mert Csörsz királyt agyoncsapja egy villám.

Az utolsó tájékoztató táblán találtam ezt az idézetet:
"... Hosszú évek óta ez az első értelmes és valódi értékű programja a Kárpát-medencei kultúrtörténetnek, mert számos szakterület eredményeit egymás mellé állítva, összegyűjtve nem akar senkinek a torkán lenyomni egyetlen üdvözítő elméletet, hanem remélhetőleg közös gondolkodásra késztet és végre összeköt... S talán nem rombol, hanem épít... " / Thierry de Lagery/

https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2022/09/15/elso-csorsz-arok-tanosveny-godollo/ 
pokina

2022.11.24 06:00  | | 751431.

2022.11.17. A Szent István-bazilika kupolájának
teraszáról
néztem szerteszét.
Megfejtették és el is küldték:
Atomhangya, belladonna, cviki57, hata, kadar, kkanya,kli

Az óriáskerékre és a városligeti hőlégballonra sajnáltam a sok pénzt azért a néhány percért, amit a magasban lehet tölteni. Itt viszont bő fél órát bámészkodtunk. Kivehető a távolban a Naszály tájsebe, látszik a Megyeri híd, a Puskás Stadion hatalmas szürke tömbje. A Duna mintha ott se lenne, csak a hidak pilonjai jelzik. Hiányzik a megszokott tájképről. A Parlament innen is gyönyörű, de szinte belevész a háztetők tömegébe, mert nem érzékelhető a körülötte lévő hatalmas tér.
Lifttel lehet fölmenni a kupoláig. A belső és külső kupola közt lévő izgalmas térségen átvágva jutunk ki a körteraszra. Ne hagyjátok ki, ha erre jártok!

https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/kilato/panorama-kilato-szent-istvan-bazilika/23504051/ 
pokina

2022.11.24 05:40  | | 751430.


 
cviki57

2022.11.22 22:57  | | 751413.

2022. 11. 15 A MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem TechParkjának második épülete, a MOME TWO

Megfejtették: Belladonna, Hata, Kadar, Kkanya, Atomhangya, Kli

Részletesebben:
https://drive.google.com/file/d/1MGrGwVvOJQS1zqL227uXJE2iNPk7GOix/view?usp=share_link

 
cviki57

2022.11.22 22:56  | | 751412.

2022. 11. 14 A Váci út fölötti hídon állok, mely folytatása az Újpesti vasúti híd. A balra látható épület az újpesti indóház, mögötte a volt villamosremíz.

Megfejtették: Kadar, Belladonna, Ocotillo, Kanya, Kli, Hata, Atomhangya, Tucatka

Kicsit részletesebben:
https://drive.google.com/file/d/1EeP6h3nAvx4AuZhi9DNA7gPs30gcEQ_p/view?usp=share_link

 
cviki57

2022.11.22 22:54  | | 751411.

2022. 11. 13 Az „Uránia” egyik ablaka

Megfejtették: Ocotillo, Belladonna, Hata, Kadar, Atomhangya, Pokina, Kkanya, Tucatka, Kli

Kicsit részletesebben:
https://drive.google.com/file/d/1lTPsgP02JJ2q8v2WDN1KPrdShufJe_4H/view?usp=share_link

 
cviki57

2022.11.22 22:53  | | 751410.

2022. 11.12 Az Üveg Nemzetközi Éve egyik programja volt a Magyar Üvegművészek Társaságának válogatott kiállítása a Szent István Bazilika Lovagtermében.

Megfejtették: Kadar Belladonna, Kkanya, Hata, Atomhangya, Tucatka, Pokina, Kli

Kicsit részletesebben:
https://drive.google.com/file/d/1didNRA9EXC4ZaKOUMFZxtd30-Ii7rNTW/view?usp=share_link

 
cviki57

2022.11.22 22:51  | | 751409.

2022. 11. 11 Az Óbudai Gázgyár víztornya és kátránytornyai

Megfejtették: Belladonna, Kkanya, Kadar, Kli, Atomhangya, Hata, Pokina, Tucatka

Kicsit részletesebben:

https://drive.google.com/file/d/1FELxUdUu1Aq8yLXrIswh9EM8VxLt6eMa/view?usp=share_link

 
cviki57

2022.11.22 22:49  | | 751408.

2022. 11. 10 A Kolozsvári testvétek, Kolozsvári Márton és Kolozsvári György 1373-ban elkészült, Epreskertben álló Szent György szobormásolata.

Megfejtették: Belladonna, Hata, Kkanya, Kadar, Kli, Atomhangya, Pokina, Tucatka, JoskaR

Kicsit részletesebben:
https://drive.google.com/file/d/1DogZi4Pb00w-68buXjLwgYnBPNKhfRdm/view?usp=share_link

 
cviki57

2022.11.22 22:48  | | 751407.

2022. 11. 08. Budapest, Graphisoft Park, Sloszjár György: Aqueduct (2007)

Tucatka, Kli, Kkanya, Atomhangya, Belladonna, Kadar, Hata

Kicsit részletesebben:
https://drive.google.com/file/d/1SHHi4kKhLphQPkY2Wkr2wdNSxpQ5Z942/view?usp=share_link

 
Lapozás:  
1/108


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Mi a szöveg?
 Egy szó 2.
 Kupanap 2.
 Micsinál a micsoda 8.
 Szudoku 87.
 Nem Zeti
 VB

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS