Paprika, só......
2014-04-28 6:55
Egy kis fűszerismeret
Könnyű, beküldte:
kuvaszkusz*, szerkesztő: VenczelGy
1. Ágai a dicsőség jelképeihez tartoznak, leveleit nem nélkülözhetik a káposztás ételek.
2. Az egykori fizetőeszközzel ma már nem fizethetnénk a vele ízesített pálinkáért.
3. Leginkább népies nevén ismerik ezt a szinte igénytelenül termeszthető növényt, az erdélyi konyha jellegzetes fűszerét.
4. Öblöt és a partján fekvő várost mely később a sziget fővárosa lett - is róla nevezték el. Finom levese gyógyhatású.
5. Ez a gumó igazi csoda. Egyszerre fűszere húsoknak, süteményeknek, de még italnak is, vágykeltő, de ugyanakkor hatásos gyógynövény.
6. Olyan, mint a petrezselyem, pedig egészen más. Savanyúság nem képzelhető el nélküle, de megtalálható finom húsok pácaiban, sőt az étkezést kísérő italban is akár.
7. Salátába, de még a vajas kenyérre is kiváló. Szerencsére a nevét adó állatok a levelét nem, csak a termését fogyasztják előszeretettel.
8. Híres afrodiziákum, melytől még Zeusz is megittasult. Nagyanyáink is nagyon kedvelték, persze leginkább egy másik jellemző tulajdonsága miatt.
9. A virágbimbóból készült fűszerrel főleg süteményeket, gyümölcsöket ízesítenek, de illata nem hiányozhat a karácsonyi vásárból sem.
10. Hegyek öröme bár magyar neve inkább mást sugall. Virágzó hajtásai a mediterrán konyha jellegzetes fűszere.
Melyek ezek a növények?