ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17292)
Tőlem Nektek (12358)
csak úgy.. (4527)
A hét kérdése (2022)
Játékok (1161)
A nap képe (3874)
Kinek Ki (616)
Hónap feladványa (682)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)
Nyomasevics Bobacsek (1165)
Vicces szövegek (4045)
Szívből szóló versek (1128)
Betűtészta (2972)
Segítséget kérek, köszönöm (2466)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Romolus
2021-02-28 6:55
Digipédia
Közepes, beküldte: kadar*, szerkesztő: Sandviking
A kis Romy családja legkisebb gyermeke volt. Bátyja megyei főbíró, de roppant emlékezőtehetsége révén a múlt krónikása is lett, így Romynak sokat tudott mesélni, elhalmozta az öccsét történetei sorával. Kedvenc tanára is nagy hatással volt rá, és miután feleségül vette Romy nővérét, azaz miután sógorok lettek, ez a szoros kapocs még jobban elmélyült. Gyámságába is vette a gyereket egy idő után a tudós ember. Ügyvédnek tanult, sikeresen megnyerte első pereit, de mikor megismerkedett Victor Hugo és főképpen Eugene Sue műveivel, nagyon nagy késztetést érzett, hogy ő is ebben a formában és szellemben próbálja meg erejét. Egymást követték elbeszélései. Újságírónak állt, a színházi rovatot vezette. Forradalmi idők voltak azok az évek, a színházakban rendszerint felbomlott az előadás, a közönség a Marseillaise-t követelte, fiatal költők versei hevítették a hangulatot. Ő is lázba jött, felrohant a színpadra, és beszélt a néphez. Sőt, az újságja Charivary rovatában okos érvekkel támogatta a forradalmat. Egyenlőség, szabadság, testvériség. Forró fejjel még feleségül vett egy színésznőt is, ami a családjában nagy felzúdulást okozott. De ő ekkor már megállíthatatlan volt. Bécsbe is elutazott az ottaniakat támogatni, de járta a harcba borult országrészeket is. Az elveszett eszményi ügy miatt bujkálnia kellett, csend vette körül, az időt festészettel múlatta.
Évek múlva, a vihar elültével, az addigi hallgatás miatt is talán, a honoráriumaiból nagypolgári életet teremtett magának. De ez már egy ismert történet...
Öregkori békebarát tevékenységének csúcspontja egy brüsszeli beszéde volt, a sovinizmus és a háborús uszítás ellen szólt. Ifjú második feleségével a párizsi világkiállításon járt, ahol francia írók hada fogadta. Utolsó útja Nizzába vitte, a Promenade des Anglais tengerpartján gyógyítgatta magát, és otthonában érte a halál.
A világ szemében Victor Hugo, Eugene Sue, Charles Dickens, Dumas és Jules Verne társaságába került, így lett örökre híres.

1. Ki ez az író, mi a valódi neve?

Egyik regénye egy titokzatos francia herceglányról szól, aki Napoleon ellen küzdő nemesek közt él egy tó melletti várkastélyban. A kastély a Bourbonoké, az idilli környezet pedig a baljós események ellenpontja. Az álomszerű szépség és a riasztó szörnyűség kettőssége teszi izgalmassá a romantikus történetet.
2. Mi a regény címe?

Fiatalkori novellája egy szigeten játszódik, ahova az óceáni népek gonosztevőit deportálták. A bűnözők közé kerül egy fiatal pár, akik kellően naivak és tisztalelkűek, és emiatt csak hosszas vergődés után tudnak kimenekülni a szigetről. A sok borzalom leírása sikert hozott írónknak.
3. Mi a novella címe?

Veje tehetséges festő volt, Münchenben és Bécsben tanult. Egy ideig Firenzében élt. Itt festette meg három táblából álló, nagy szárnyas oltárát, melyen a Megváltó temetését láthatjuk. A temetés három nagy pillanatát örökítette meg, a keresztről levételt, a sírba vitelt és a sírt, ahol siratják őt. Az emberek bánata, a halott test ernyedtsége nagy hatást gyakorol a nézőre.
4. Ki a festő, és mi a mű címe?
Válaszolj meggyőzően a kérdésekre!

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Romolus című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 2187 felhasználó olvasta, és 42 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 36 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
Anita, avensis, bagoj, banyanya, belladonna, deva55, emeryone, grisenyka, hata, hgabor, horsa, JoskaR, kerou, kkanya, kli, Kuala13, kuliver69, Laci54 (vendég), littlered, Magan Mara, mutterka, nelena, nklari, nokiut, onix, padat, pasztoi_istvan, pokina, Profö, szedit24, SziA, szmoni65, tappi, tark, toncsicsi, Tucatka
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Szakmai anagramma 41.
 Négy négyzetszám kerestetik
 Stációk 9.
 74 év után
 Gyufázás ( Pontosítva ! )
 Micsinál a micsoda 12.
 Kapocs 6.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS