ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
A nap képe (3876)
Hónap feladványa (684)
Játékok (1165)
Feladványok (17310)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Tőlem Nektek (12374)
Szívből szóló versek (1134)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Hidak
2020-02-22 6:55
Híres utcák után most híres hidak
Közepes, beküldte: hata*, szerkesztő: VenczelGy
Vannak hidak, melyek a nagyságukkal, vannak, amelyek a szépségükkel, és vannak, amelyek korukkal varázsolnak el bennünket. Találunk közöttük olyanokat, amelyek az emberi képzelet, a szárnyaló kreativitás és a lenyűgöző mérnöki tudás alkotásai. Ezekkel most nem foglalkozunk. Találunk közöttük olyanokat, amelyeket már évszázadok óta jól ismerünk. Ezekről szólnak a kérdések.

1. Egy város legrégebbi hídjának a neve: Új híd. Könnyítésül annyit, hogy egy film címében is szerepel, sőt a történet fontos része is.
2. A 14. században épült híd. Kezdettől fogva műhelyeknek, üzleteknek adott helyet. Eleinte mészárosoknak, ma már ötvösök és ékszerészek dolgoznak és árusítanak ott.
3. Az 1894-ben épült híd a nevét a közelben található épületegyüttesről kapta, amihez a stílusát is igazítani kellett. Az idők során volt erődítmény, börtön, sőt csillagvizsgáló is. A híd nyitható, de a magasban egy külön gyaloghíd is található.
4. Az ország egyik legrégibb függőhídja. 1883-ban adták át a forgalomnak. Két városrészt köt össze, és az egyiknek a nevét viseli. Röviddel az átadás után 12 halálos áldozatot követelt.
5. Már a rómaiak idejében is volt itt híd. Ennek a romjaiból építették újjá a mórok a 10. században. Majd egy árvíz után ismét újra kellett építeni. Évszázadokig működött, de ma már csak gyalogosok használhatják. Különlegessége a híd közepén lévő diadalív.
6. Szulejmán szultán építtette a hidat egy fahíd helyett a 16. században, amelyet egy magyar festő is megörökített. A délszláv háborúban lerombolták, majd az eredeti köveket kiemelték a folyóból, és újjáépítették.
7. Egy fahíd helyén a 16. században épült egyíves kőhíd. A híd mindkét oldalán üzletsor húzódik. A város egyik jelképe lett.
8. A hidat 1400 körül építtette a híd névadója. Itt is egy fahíd állt előtte, amit elvitt a jeges ár. Így e híd lett a folyó első állandó kőhídja. A hídon 30 szobor található, köztük az ország védőszentjéé, akit erről a hídról vetettek a folyóba.
9. Ez a híd a város nevezetessége. Európa legrégibb fedett fahídja. A híd közepén egy korábban épült nyolcszögletű víztorony található. A híd a múlt század végén leégett, de még az ezredforduló előtt újjáépítették.
10. Ezt a hidat kivételesen nem folyó fölé építették. Közel 200 méter magas sziklák között húzódik egy völgy felett, és csodálatos kilátás nyílik róla a közelben kanyargó folyóra. Ezt is egy korábbi fahíd helyére építették a 19. században.
A híd neve, hol található, és mit ível át? 1-1 pont hidanként

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Hidak című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 2897 felhasználó olvasta, és 45 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 28 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
Anikóka, Anita, avensis, banyanya, csomi35, deva55, grisenyka, kadar, kkanya, kli, Kuala13, kuliver69, littlered, Magan Mara, mihtoth, mutterka, nelena, onix, padat, pasztoi_istvan, Profö, saja, szedit24, tappi, toncsicsi, TSCsilla, Tucatka, viceverzsa
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Versfüzér 13.
 Betűpótlás 3.
 Stációk 11.
 Betű- és képrejtvények 14.
 Művészi anagramma 26.
 Cím nélkül
 Eszperente felelet

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS