ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17292)
Tőlem Nektek (12358)
csak úgy.. (4527)
A hét kérdése (2022)
Játékok (1161)
A nap képe (3874)
Kinek Ki (616)
Hónap feladványa (682)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)
Nyomasevics Bobacsek (1165)
Vicces szövegek (4045)
Szívből szóló versek (1128)
Betűtészta (2972)
Segítséget kérek, köszönöm (2466)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Jártunkban-keltünkben
2020-01-25 6:55
Utcák
Közepes, beküldte: csibe08*, szerkesztő: Sandviking
A világon sok ismert utca van, melynek a nevét ugyan mindenki tudja, mégis arról már kevesebb információnk van, hogy mi is található ezeken a helyeken. Ebben a feladványban ilyen utcákat keresünk.

1. Egy rövidebb utcát keresünk, hossza körülbelül 2 kilométer. Valójában az utca neve nem is csak az utca neve, hanem a környéké is.

Délkelet-északnyugati irányban húzódik, előbbinél egy nagy tér (amely számos kivégzés helyszíne is volt), utóbbinál pedig egy olyan építmény határolja, amely a maga nemében a világon a legnagyobb. Délnyugatról indulva jobbra egy nagy parkot, balra pedig palotákat fogunk látni.

Az előbbi park másik oldalán van az ország egyik legfontosabb emberének lakhelye. Tovább haladva színházakat, kávézókat, luxusmárkák boltjait találjuk az út menti korzón.

A 2x4 sávos utat időnként többsávos, közlekedési lámpákkal csak korlátozottan ellátott kereszteződések szakítják meg. Sőt, az útról nyílik több földalatti megálló is, amelyek közül azonban egy csak kapta nevét az ország egyik nagyjáról, a többi más országok vezetőinek nevét kapta.

Két fontos eseményt érdemes még megemlíteni: egy nemzeti ünnepen a kontinens egyik legnagyobb katonai eseményének is otthont ad, valamint több mint negyven éve egy sportág egyik legnagyobb eseményének is helyszíne.

2. Furcsa úgy kezdeni egy bemutatót, hogy az utca egyik leghíresebb látványossága egy rom - pedig ez a helyzet eme helyszínünkkel. A ma már csak rom épületet még a XIX. század végén építette az ország egyik vezetője, saját nagyapja emlékére. A II. világháborúban bombatalálatot kapott, ám a háború végén nem bontották el, hanem mementóként megtartották - végül az 1960-as években egy hasonló funkciójú, modern épületet emeltek mellé, a békét szimbolizálandó.

De beszéljünk inkább az utcáról: a helyiek többnyire csak rövidítve használják a nevét, egyes források szerint pedig korai történelme során sportesemények helyszíne volt. Ez a második leghosszabb utca a feladványunkban említett 5 közül. Az utca nevét olyan személyekről kapta, akik már a középkorban is választójoggal rendelkeztek.

Az 1920-30-as években a hely a lokálok és kabaréklubok elsődleges otthona volt - valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az utcától nem messze található a város és az ország erotikamúzeuma. A kabaréknak végül a politikai helyzet változása vetett véget.

A világháború után is központi helyszín volt, mi ezek közül most egy eseményről emlékezünk meg: az 1960-as években az ország egyik híres baloldali aktivistáját ezen az utcán lőtték fejbe. A merényletet ugyan túlélte, ám súlyos agyi sérüléseket szenvedett.

Kicsit vidámabb vizekre evezve, az utca keleti végében egy szobor található, amelynek neve egyszerű: az utcának otthont adó város nevét viseli, és az összetartozást jelképezi. Érdekesség, hogy az utca habár kelet-nyugati irányban fekszik, nem teljesen egyenes, hanem egy nagyobb kanyar található a keleti végén - itt van egyébként a fentebb már említett rom is, amely mögött a város állatkertje helyezkedik el!

A keresett utcára ebben az esetben is feljuthatunk a föld alól is, mégpedig három megállóból is. Ezek közül a legkeletibb magának az utcának a nevét viseli, a legnyugatibb pedig az ország egyik korábbi vezetőjének a nevét.

3. A keresett utcánk hossza valahol 1 és 2 kilométer között van. Egyik vége elárulja, melyik földrajzi területen is vagyunk. A másik végén egy világhírű középkori személy óriási emlékművé található. Valójában nem is egy, hanem 5 utca összessége. Az utca még saját igét is kapott.

Ha végigsétálsz rajta, egy világhírű művész alkotásán is végigmehetsz: te döntheted el, hogy a fekete, a fehér, a piros, a kék vagy a sárga kockaköveket preferálod.

Az utca egyik híres kulturális épülete a 90-es években erősen megrongálódott, ám helyreállították. Egy másik kulturális épület óráját a város hivatalos időmérőjének tekintik.

Az utca egyik leghíresebb, turistaoldalak által is megihletett helye a piac, ahol minden kapható, mi szem-szájnak ingere.

Az is biztos, hogy ha iszol az egyik leghíresebb kútjából, még visszatérsz ide.

A városban élt egy ideig a XX. század egyik leghíresebb brit írója, aki ennek az utcának az egyik leghíresebb hoteljében szállt meg, amíg itt élt.

4. Ez az utca jóval hosszabb az előzőnél, majdnem 5 kilométer hosszú!

A források ellentmondásosak, hogy egy földrajzi helyről, vagy egy személyről kapta nevét. Most maradjunk az utóbbinál, akinek szobra egyébként az utca egyik végén található.

A másik végében egy olyan épület lelhető fel, amelyet a hadsereg ma is központi helyszínként használ.

Egyik érdekessége, hogy az utcán több híd is található. Ezek közül az egyik leghíresebbet négylábú állatok szobra díszíti a négy sarkon - a híd névadója egyben az utcán látható egyik palota névadója is.

Van itt minden: az ország nemzeti könyvtára mellett paloták, bankok, hotelek, bevásárlóközpontok és emlékművek. De ami különleges, hogy az utcának még saját obeliszkje is van, amely egy történelmi eseményről emlékezik meg. Az obeliszkkel szemben pedig egy tömegközlekedési állomás található, amely nem a város nevét viseli!

És zárásként: ugyan nem az általunk keresett utcán, de rajta a megfelelő helyen megállva, és tekintetünket a keresztutcára fordítva megtekinthetjük az ország egyik leghíresebb templomát, amely egy uralkodó emlékére épült. Sőt, sokak szerint a XX. század elején az ország történelmi fordulatában is fontos szerepet játszott az általunk keresett utca - de ha az nem is, a végéből pár száz méter sétával megközelíthető világhírű épületegyüttes mindenképpen!

5. A következő helyszín ismertetése után azt mondod majd: mennyi minden fér bele 1,5 kilométerbe! A keresett utcánk állítólag már a római korban is létezett, a középkorban pedig palotáiról lehetett beazonosítani.

A nyugati vége egy híres tengeri helyszínről kapta a nevét, a keleti vége pedig egy másik utcába fut bele - egyesek még mindig az utóbbi helyszínt tartották a belváros határának. Egy templom mellett egyébként itt található az ország egyik legfontosabb jogi épülete is.

Az utca régen közvetlenül a város folyójának északi partja mentén futott, ma már a folyószabályozásnak köszönhetően kicsit távolabbra került tőle.

Az utca egy időben a város színházi életének középpontja volt, manapság azonban ez már kevéssé jellemző rá. Azért az egyik jól csengő nevű színház még ma is ebből az utcából nyílik, együtt az azonos nevű hotellel is (ilyen nevű hotel egyébként Budapesten is volt, sőt, a 2010-es években majdnem ismét lett). Érdekesség, hogy a középkorban ugyanezen a néven még egy palota állt is, amelyet egy híres felkelés során romboltak le.

Egy másik híres palota mellett található a város egyik leghíresebb oktatási intézménye is. A kulturális élet és az oktatási intézmények mellett az utca az irodalmárok és gondolkodók kedvelt helye is volt, az ország több híres írója is élt itt.

Az utcán található a város hivatalos középpontja is, amelyet kereszt és lovas szobor is jelöl, manapság pedig fontos vasútállomás található a helyszínen, ahonnan több regény hőse is elindult útjára!

Beszélhetnénk még a közelben található - egy csatáról elnevezett - hídról, közismert házról, templomról, nyitott és zárt föld alatti állomásokról, de a végére inkább két nyelvtani érdekességet hagyunk: az utca neve magyarul is értelmes, és az utca hivatalos nevében nincs névelő!
Soronként 2 pont. Mindenütt legalább 3 információval kérjük alátámasztani a válasz helyességét!

Segítségül eláruljuk, hogy a keresett utcák nevei betűrendben vannak!

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Jártunkban-keltünkben című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 4501 felhasználó olvasta, és 49 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 17 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
banyanya, grisenyka, hata, jubill, kadar, kkanya, Kuala13, littlered, mutterka, ocotillo, onix, padat, Profö, szmoni65, tappi, Tucatka, viceverzsa
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Szakmai anagramma 41.
 Négy négyzetszám kerestetik
 Stációk 9.
 74 év után
 Gyufázás ( Pontosítva ! )
 Micsinál a micsoda 12.
 Kapocs 6.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS