ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17309)
Nyomasevics Bobacsek (1166)
A hét kérdése (2023)
Játékok (1164)
Tőlem Nektek (12374)
Szívből szóló versek (1134)
Hónap feladványa (683)
A nap képe (3875)
csak úgy.. (4528)
Szuper zenék (117)
játékos javítás (1655)
Betűtészta (2974)
Kinek Ki (616)
Havi toplista (166)
asszogramma (1843)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

Prím(a) tudósok, feltalálók
2017-04-25 6:55
A nemzetközi helyzet fokozódik...
Nehéz, beküldte: pasztoi_istvan*, szerkesztő: Sandviking
Keresünk öt (köztük egy magyar) tudóst, akik beírták magukat egy (vagy több) tudományág történetébe. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikük négyjegyű születési és halálozási évszáma prímszám.

Az alábbiakat tudjuk még róluk:

1. Híres és termékeny feltaláló, aki hetedik, legkisebb gyermekként született egy távoli ország piciny településén. A település nevéről a világon szinte mindenkinek inkább egy nagy múltú, rendkívül sikeres európai focicsapat jut eszébe, amely sokszoros bajnok, az európai kupák közül is mindent megnyert már többször is, és jelenleg is topon van. (Négy idősebb testvére még egy másik országban született, érdekes, hogy szintén egy olyan településen, amelynek a neve megegyezik egy nagy múltú európai focicsapat nevével.) Egyik találmánya kapcsán alakja feltűnt a Murdoch nyomozó rejtélyei című krimisorozatban is (persze végül sikerült tisztáznia magát a gyilkosság vádja alól). Akárcsak a magyar Galamb Józsefnek és Farkas Jenőnek, neki is köze volt Ford híres T-modelljéhez. Legismertebb találmánya (melyet olyan évben szabadalmaztatott, ami szintén négyjegyű prím) olyannyira a napi élet részévé vált, hogy temetése napján használatának egy perces felfüggesztése volt a gyász jele az egész országban.

2. Sok mindennel foglalkozott, mágnesként vonzotta az elektromosság, csodálatos egyenletekben foglalta össze az ezzel kapcsolatos gondolatait. De akkor sem esett kétségbe, ha a színlátásról, ha gázokról vagy esetleg éppen a fotózásról volt szó. Az egyik "fényképe" révén világhírnévre tett szert (ez is "természetesen" olyan évben készült, ami négyjegyű prím), ez az alkotás ma is megtekinthető a szülőházában berendezett múzeumban.

3. Kitartóan fürkészte az eget, közben osztott, szorzott. A végeredményt papírra vetette, és elküldte egy csillagvizsgálóba levélben. Az obszervatóriumban a megadott időben a kiszámolt koordinátákra beállították a távcsövet, és egy fél órán belül megpillantották a Naprendszer egy addig sose látott bolygóját. Egyike az Eiffel-tornyon arany betűkkel megörökített 72 tudósnak.

4. Evezzünk hazai vizekre is, ő tervezte a Calypso nevű orsós magnót (nekünk is volt otthon egy), de igazán nagy találmánya a számítástechnika terén volt, éppen a Rubik-féle bűvös kockával egy évben. Sajnos politikai okokból dugába dőltek a tárgyalások a Commodore, a Hitachi és a Toshiba képviselőivel is. Aztán a magyar állam nem újította meg a nemzetközi szabadalmat, így többen lenyúlták. A SONY kísértetiesen hasonló terméke aztán világkarriert futott be, szerintem azzal még mindnyájan találkoztunk.

5. Megint egy külföldi. Sok mindennel foglalkozott. A katonai stratégia terén is maradandót alkotott, a matematikában a kutatási területe az analízis és a geometria volt, mindenből az általánosításra törekedett. Több eukleideszi tételről kimutatta, hogy azok csak átfogóbb tételek speciális esetei. Erre szép példa a koszinusztétel általánosítása. Ő is egyike az Eiffel-tornyon arany betűkkel megörökített 72 tudósnak. Egy név szerinti szavazáson -sokakkal egyetértésben- valaki halálára voksolt, az ítéletet végre is hajtották. Egyik fia híres fizikus, egyik unokája francia miniszterelnök volt.
Ki ő, és
1. ... mi volt a gyász jele?
2. ... miért híres a "fénykép"?
3. ... melyik bolygóról van szó?
4. ... mi a találmány?
5. ... kinek a halálát szavazta meg?

A beküldési határidő lejárt, a regisztrálatlanul beküldött új megoldásokat már nem értékeljük!

Új hozzászólás beküldése (már csak regisztráltan beküldött megoldást értékeljük)


A Prím(a) tudósok, feltalálók című feladvány statisztikája:
A feladványt eddig 4327 felhasználó olvasta, és 48 megoldást küldtek be rá.
A feladványt 36 látogató fejtette meg helyesen.
Akik helyes megfejtést küldtek be (vastaggal aki határidőn belül):
avensis, banyanya, bartun, Bodza, cviki57, deva55, grisenyka, hata, horsa, kadar, kkanya, kli, Kuala13, kuvaszkusz, Laci54 (vendég), littlered, Mesti (vendég), mihtoth, mutterka, nklari, nokiut, ocotillo, onix, padat, portugal, Profö, rizsesz, saja, szedit24, szmoni65, tappi, tark, toncsicsi, trita, TSCsilla, Tucatka
Ajánld a feladványt másoknak:
Címzett neve: E-mail címe:


Ha be lennél jelentkezve, itt megnézhetnéd a beküldött megoldásokat


Felhasználónév:

Jelszó:

Jelszóemlékeztető



Friss feladványok:
 Stációk 11.
 Betű- és képrejtvények 14.
 Művészi anagramma 26.
 Cím nélkül
 Eszperente felelet
 Szám-logika 4.
 Szudoku-mix 2.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS