ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (17275)
Betűtészta (2972)
Segítséget kérek, köszönöm (2466)
Érdekes, vicces, jó honlapok (856)
A nap képe (3865)
Vicces szövegek (4042)
ma történt (1935)
Ezek is mi vagyunk (467)
csak úgy.. (4515)
Tőlem Nektek (12345)
Hónap feladványa (681)
Játékok (1112)
Vicces képek (119)
Ki mondta? (245)
Oktatási reform (19)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Varázsgömb
Hipnózis
Agyscanner

DigitalAge >> Fórum >> Assistance

Neked mi a szeretet?

Sorrend:  
Időzóna:
Méret:

Hirdetés


tark

kadar (751596) |2022.12.13 14:01  | | 751719.

Igen. Nagyon tetszik, amiket írtál! Tényleg van nekem is mondhatom talán, fiziológiai hatás, ahogy mondod, bár soha el ne múlna! Sőt, akár visszagondolva is, érzem a sejtjeim megújulását, akár fiatalodását!

 
kadar

tark (751585) |2022.12.04 15:32  | | 751596.

Mióta felvetetted ezt a kérdést, próbálom fogalmazni a választ. Ez a József Attila idézet aztán még jobban feladta a leckét, hiszen ilyen tömören igazán nehéz, és remélem ennél kicsit talán még jobb a helyzet!

Soroltad a szeretet formáit és igazad van. Nagyon tudom én is szeretni a természetet, a művészetet, az építészetet, az Életet, az utazást, a kalandokat, ... még a nehézségeket is, melyeket átéltem. Jó, hogy ezt a szót használjuk ezekre is: szeretet.

Elsőnek mégsem ilyenek jutottak az eszembe, és igazán jelzővel sem tudom illetni őket. Ez egy érzés, melyet szavakkal nehéz leírni, ésszel sem lehet felfogni, csak a test, az érzékszervek sejtik az erejét. Bizsergető érzésről van szó, mely eltölt közben örömmel és azt kívánom, hogy soha ne érjen véget.

Egy pici baba vált ki ilyet belőlünk például, amikor fölé hajolunk és ő tágra nyílt szemmel ránk néz, és mi is csak nézzük őt. Milyen kár, hogy aztán ezek a pillanatok elmúlnak és megritkulnak.

Pedig nézzük őt később is, iskolatáskával a hátán, szalagavató bálján, apaként, anyaként egy újabb pici baba felé hajolva, aztán ezt a pici babát is elnézegetjük langaléta kamaszként, ... És közben megint ez a bizsergés. Így is nevezzük őket: szeretteink.

Ez kicsit másabb annál, amikor a világ tetején állunk, bámuljuk az alattunk elterülő csodálatos tájat. Vagy mikor megállunk a Vatikánban a Piéta előtt, látjuk azokat a csodás részleteket, amik párszáz éve már bizsergetik a szíveket.

Mi is ez tehát? A költők próbálják valahogy tömören megfogalmazni, ezzel igazolódik, hogy mi emberek ugyanazt a bizsergést éreztük meg.

És ekkor még szivem kigyúl, Mint hosszú téli éjjelen Montblanc örök hava, ha túl A fölkelő nap megjelen...

Nekem ez a bizsergés a szeretet. És milyen jó ez az Élet! Az emlékek visszahozzák az élményt, átélhetővé válnak így is újra és újra, talán magányosnak tűnünk, pedig ellenkezőleg. Megint öröm tölt el minket. Körbevesz a világ.

 
tark

2022.12.03 10:45  | | 751585.

J.A. után:

Miért szeressem a többieket, kiterítenek úgy is -
Miért ne szeressem a többieket, kiterítenek úgy is -

 
tark

2022.11.23 14:23  | | 751424.

Az élet pedig lehetővé tette az agyam, amely minderről tud, képes felfogni egyáltalán valamit belőle. Az élet és így teljes valónk felfoghatatlan, de természete, és ilyeténképpeni megnyilvánulása gyönyörűséges. Ez az élet szeretete. Erőt ad (nekem).

 
tark

2022.11.23 14:09  | | 751422.

Nekem az

érdeklődés = ami akár egy pillanatra is leköti a TELJES figyelmemet, az olyan érzés az agyamnak, hogy hosszú ideig képes lekötni, vagy máskor újra kívánni fogja az agyam, hogy halljam, lássam, teljes figyelmemet rá szánjam, foglalkozzak vele.

szépség = amikor valami egyszer csak ellenállhatatlanul MEGRAGADJA a teljes figyelmem (természet szépsége, művészeti alkotás, bárhonnan származó, akár absztrakt szépség),
vagy
széppé válik valami vagy valaki, mert belőle egy részleges dolog miatti erős figyelmem közben egy csomó más részlet is kibomlik belőle, felkelti a figyelmemet - emberek külső és belső szépségének megmutatkozása számomra: pl. számomra az első látásra nem tetszetős Wayne Shorter alakja, arckifejezése, mozdulatai kifejezetten vonzóvá válnak, és egyben érthetővé, és elvezetnek az érzéseihez, amelyek teljes összhangban állnak az éppen játszott zenéjével - a külseje és belseje (amit zenélése által kiad, nem rejt el) ismerőssé válik, és széppé! Kifejezetten szépnek látom! És emiatt gondolom, hogy bármi lehet szép, ha a figyelmemet ki bírom nyitni a számára, kinyitom a számára.

A szépség a magányban is teljessé teszi az életet, és, mert a magányban elviseli a hatására adott bármilyen reakcióimat, teljes tőle az életem.
Ez a dolgok szeretete. A nem kapcsolatban lévő emberek is szépek lehetnek a figyelmem által, (dolgokként) szeretem őket, amikor figyelem őket, és későbbi emlékük azt mondja számomra, hogy megszerethetném őket, ha ismerősök lennénk. És ebből következik, hogy bárki megszerethető a világból.
Ez az emberszeretet, nem szükséges hozzá kapcsolat.

Kapcsolat = kényszeresemény összehoz
vagy
érdeklődés + elviselhető a reakciója rám
vagy
szépnek látom + ő ezt reakciójában elviseli = szeretem

Természetesen van a kapcsolatnak foka, minősége, gondolom, érthető, nem fejtem ki, az adok-kapok teljességétől, mérlegétől függ.

Szeretetkapcsolat = kölcsönös szeretet

(Esély a szeretetre: ha mondjuk előbb megöl a bennszülött, nincs esély a kapcsolatra.
Akik sokat bántanak, nem akarok kapcsolatban lenni velük.)

Elnézést a matematikai jelek miatt, de kifejezőek.

 


Felhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Híres asszonyok 2.
 Szöcskeugrás
 Bináris szudoku 5.
 Felhőkarcolók
 Híres asszonyok 1.
 Prímösszegek ( pontosítva )
 Szakmai anagramma 40.

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS