ROVATOK

FELADVÁNYOK

BETŰTÉSZTA

ASSZOGRAMMA

JÁTÉKOK

KVÍZJÁTÉK

FÓRUM

REGISZTRÁCIÓ

A mai nap képe

nap képe

Küldj be te is képet!
Képeslapküldés

Keresés az oldalon:

Friss fórum:
Feladványok (16057)
ma történt (1810)
Betűtészta (2680)
Tőlem Nektek (11822)
A hét kérdése (1750)
Vicces szövegek (3870)
Heti kvíz (1195)
A nap képe (2675)
Hónap feladványa (579)
Választás 2018 (995)
Egyszámjáték (870)
Érdekes, vicces, jó honlapok (768)
Hata (21)
Gratulációk (eredmények) (4833)
Kinek Ki (581)

 > Még több fórum

A hét kérdése:

Jelentkezz be a heti kérdéshez!

 > régebbi kérdések
 > kérdés beküldés

Legolvasottabbak:
IQ teszt
Egy angliai egyetem kutatásai
Hipnózis
Varázsgömb
Agyscanner

 

Legyen béke a Szigeten és túl

 
    2004.09.13.  Szladik Móni     
Az erőszak egy különleges lény: minden cselekedet, amelyet a saját anyagával hajtunk végre, arra készteti, hogy növekedjen.

Hirdetés
Voltál a Szigeten? Ha igen, akkor onnan ismerhettél fel minket, hogy telepecsételt és -matricázott felsőtesttel csalogattuk az embereket a Zöld Udvar enyhet adó sátrai közé. Azért voltunk kint a Humanista Mozgalom (www.humanista.hu és www.humanizmus.hu) többi aktivistájával együtt, akik más-más tevékenységeket indítottak el, hogy kipróbáljuk, mivel lehet kint megszólitani a szigetlakókat, fontos-e számukra a béke a koncertek és bulizás mellett. Az eredmény persze vegyes volt, de sok ötletet gyűjtöttunk jövőre, ezeket természetesen nem áruljuk el (gyere segíts megszervezni vagy majd csak a következő Szigeten tudod meg).

Szóval nekünk fontos a béke, és a béke több, mint egy háborúk nélküli világ! Amikor azt mondjuk, hogy legyen béke, akkor az erőszak minden formája ellen lázadunk, akár külső, akár belső erőszakról van szó. Mert nincs kétség afelől, hogy egyre több az erőszak körülöttünk. Nem csak fizikai erőszakot tapasztalhatunk, hanem gazdasági, pszichológiai, szexuális, faji és vallási erőszakot is, és gyakran érezzük, hogy bennünk is van erőszak, folyamatosan aláássa törekvéseinket és sokakat depresszióba, magányba és frusztrációba süllyeszt. Talán a legalattomosabb, és hosszú távú káros hatásait legnehezebben meghatározható a lelki erőszak, amely elemberteleníti az egyént, elhitetve velük, hogy értéktelenek és eldobhatóak.

Hogyan lehet legyőzni a félelmet, hogyan szabadítsuk fel magunkat az erőszaktól a saját tudatunkban, és hogyan tegyük emberivé azt a társadalmat, amelyben élünk?

Az erőszakot nem lehet úgy eltávolítani, mint egy rákos daganatot. Szintúgy nem lehet még nagyobb erőszakkal megszüntetni. Ezt több ezer évig csináltuk. Az erőszak egy különleges lény: minden cselekedet, amelyet a saját anyagával hajtunk végre, arra készteti, hogy növekedjen. Az erőszak a rombolással növekszik, és akkor éri el a csúcspontját, amikor mindent lerombolt.

Mit tegyünk tehát? Képzeljétek el, hogy egy szörnyű és erőszakos rendszeren belül létrehozunk egy másik dolgot, valami nagyon picit, de olyasvalamit, ami más kapcsolatrendszereken és értékeken alapul, valami teljesen különbözőt, ami az emberin, az erőszakmentességen, a hitek szabadságán és a szolidaritáson alapul. Most képzeljétek el, hogy ez a kis társadalom-modell elkezd kiterjedni és növekedni a szörnyetegen belül.

Képzeljétek el, hogy ez a közösség elkezd növekedni a szörnyű rendszer belsejében annak ellenére, hogy abban továbbra is növekszik az erőszak és szétrombolja magát. Ha ez lehetséges, akkor létrehozunk egy mozgalmat az erőszakos társadalmon belül, amely viszonylag nagy sebességgel növekszik, mivel azzal arányosan növekszik, ahogyan a rendszer meggyengül. Tehát, az erőszak visszaszorításához növelnünk kell az emberi lényben és a társadalomban azt, ami folyamatában képes lesz enyhíteni és új irányt adni a növekvő erőszakhullámnak, amely az idők kezdetén kirobbant. Fel kell építenünk a társadalom belsejében egy erőszakmentes mozgalmat, és növelnünk kell a hitet az emberi lényben.

Mi ezen vagyunk: hogy felépítsünk egy békemozgalmat Magyarországon, egy olyan növekvő közösséget, amely fellép a körülöttünk lévő erőszak különböző formái ellen és folyamatosan dolgozik azon is, hogy a bennünk lévő erőszakot legyőzze. Tudatában vagyunk annak, hogy amíg belső világunkban nincs béke, addig a kinti világban sem lesz. Másrészről egy erőszakos világ közepén nagyon nehéz megteremteni a belső békét. Ezért csak egy megoldás maradt: békét teremteni a világban és a szívekben egyaránt.

Ennek érdekében, minden hónapban megmozdulásokat szervezünk, amelyek táplálják a reményt és felhívják a figyelmet arra, hogy a háború és az erőszak nem természetes dolog. Ehhez pedig szükség van minden békét kívánó emberre. Szükség van rád, a kreativitásodra, a legmélyebbről jövő törekvéseidre és mindenre, ami emberi benned.


  Kapcsolódó cikkekFelhasználónév:

Jelszó:

JelszóemlékeztetőFriss feladványok:
 Népes városok 3. - pontosítva!
 Népszámlálás
 Két csoport 2.
 Ödönke töri a fejét
 Kik ők, és mi a közös bennük?
 20-ból 10-et 2.
 Műsorváltozás

Hirdetés

© 2017 DigitalAge

impresszum  ::  médiaajánlat  ::  segítség  ::  ajánló  ::  kezdőlapnak  ::  kedvencekhez   RSS