|
Az árpanedű gyógyhatásai |
|
|
|
2005.04.06. Balázs Roland |
|
| Jó hír az árpanedű kedvelőknek: a pohárban habzó arany nem csak finom, hanem gyógyhatású is, hiszen a sörivók ritkábban kapnak szívinfarktust vagy szélütést!
| |
|
Hirdetés
| |
| A sör segít a gyomor- és emésztési problémák enyhítésében. Megakadályozza a gyomor- és béltraktusban gyulladásokat okozó helicobacter-baktériumok terjedését. A sörnek antibakteriális hatása van - állítja dr. Manfred Walzl grazi professzor. Angol és amerikai tudósok szerint a megfázást is lehet sörrel gyógyítani. Csaknem 400 férfit és nőt oltottak be a megfázást előidéző kórokozókkal, s közülük azok voltak a legkevésbé rosszul, akik rendszeresen sört fogyasztottak. Az urológusok esküsznek a sörre, mint gyógyitalra vesekő ellen. Nemrégiben finn tudósok 27 ezer ember bevonásával végeztek vizsgálatot. Ennek során kiderült, hogy napi egy üveg sör 40 százalékkal csökkenti a vesekő kialakulását, mivel a gyakori vizeléssel a káros anyagok is távoznak a szervezetből.
A sörivók ritkábban kapnak szívinfarktust vagy szélütést. Az ital ugyanis tágítja az ereket, kevesebb lerakódás alakul ki az érfalakon és gyorsabban áramlik a vér. A kedvelt ital véd a csontritkulás ellen is, mert szilíciumot tartalmaz, amely csökkenti a csonttömegvesztést.
A legújabb tanulmányok a sör rákellenes hatásáról is beszámolnak. Az állati sejteken és szerveken végzett modellkísérletek arra utalnak, hogy ez a komló egy bizonyos hatóanyagának köszönhető.
De vajon mitől olyan egészséges a sör? A lényeg minden bizonnyal a komlóban és a malátában van. Nagyon fontosak a B-vitaminok, a polyfenolok, a xanthohumol és a szilícium. A B-vitaminok egészségesen tartják a bőrt és a hajat, míg a polyfenolok antioxidatív hatásúak. Az úgynevezett antioxidánsok megkötik például az érelmeszesedést okozó "rossz" vérzsírt és roncsolják a szabad gyököket, azaz a rákkeltő fehérje-lerakódásokat.
A sör fogyasztása - minden pozitív tulajdonsága ellenére - csak mértékkel egészséges. A férfiak napi egy litert, a nők napi fél litert fogyaszthatnak belőle, lehetőleg étkezéshez, és nem egyszerre, hanem elosztva. | |
|
Kapcsolódó cikkek
|
|
|